Tűrd el csendes megadással azt, ami meg nem változtatható!

A kis herceg naplója

Mindig csak a profit...

2018. január 15. - Le Petit Prince

big_pharma.jpgMár megint ezek a rohadt reklámok…

A szerencsejátékra szokták mondani hogy a „bolondok adója”, de én ide sorolom a reklámokat is! 

"A szelén hiánya irodalmi adatok szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a reumatikus bántalmak, reumaszerű ízületi gyulladások és egyéb gyulladásos folyamatok kialakulásának valószínűségét elősegíti."

Ettől már csak kicsit van távolabb az, hogy "a szomszéd faluból a csámpás Rozi írta a múltkor, hogy Szilvásváradon eltaknyolt a Szalajka patak mellett, s a benyalt sártól hipp-hopp elmúlt a reumája. A levél is irodalom nem? Ráadásul ebben az esetben a forrás is fel van tüntetve…mert a reklámban és az ismertetőkben persze nincs!!

(gy.k.: hazánkban a Bükkben a legmagasabb a talaj természetes szeléntartalma) 

Tévedés ne essék: a szelén igen fontos mikroelem, amire kis mennyiségben szüksége van az embernek!

Azonban: a napi szükséges beviteli mennyiség nagyon alacsony, és a mérgezéshez szükséges mennyiséget is igen könnyű befalni valamilyen készítménnyel!

Amire persze a legtöbb cég nem hívja fel a figyelmet! Mert teheti! Vagy azt hiszi, hogy teheti!

Mert: "Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján. A rendszer nem alkalmas a termék forgalomba kerülésének megakadályozására, csak a piacfelügyeleti munkát segíti elő azzal, hogy probléma, veszély észlelésekor azonnal értesítést kap az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a további intézkedések megtétele céljából."

Vagyis (majdnem) bármilyen szutykot forgalomba lehet hozni, csak étrend-kiegészítőnek kell bejelenteni!

Igen ám, csakhogy a rendelet pontosan rögzíti az étrend-kiegészítőkben alkalmazható vitaminok és ásványi anyagok körét, illetve a felhasználható vegyületeiket és azt is meghatározza, hogy mennyi ezek minimális mennyisége a termék napi adagjában (a napi ajánlott bevitel 15%-a).

Ahelyett, hogy a maximális mennyiségeket rögzítenék…vagy ami a legjobb, ezt is, azt is. Lehetőleg meg se mérgezzék a vásárlót, de hatóanyag nélküli szart se adjanak el nekik…ja, de. Az a homeopátia…termeli is a hasznot rendesen!

A felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékeket (NRV) rögzítő 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján szelénből a napi érték 55 mikrogramm. A legmegengedőbb források is megállnak 70 mikrogrammnál. Gyermekek esetében az értékek még alacsonyabbak, de igazából testsúlyfüggő. Felnőttek esetében a szervezet által még tolerálható érték napi 400-600 mikrogramm.

Ha nem írják rá a készítményre hogy mennyi szelént tartalmaz egy adag, az nagy hiba!

Ha ráírják, de nem közlik a vásárlóval, hogy a készítmény napi adagja hogyan viszonyul az ajánlott napi beviteli mennyiséghez, az is hiba.

Aztán van olyan is, hogy feltüntetnek mindent...és a hülye vásárló benyalja. Pl. ráírják, hogy "étrend-kiegészítőként vegyen be napi egy tablettát. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!”

Aztán a csomagolás más részén leírják, hogy egy tabletta szelén tartalma 100 mikrogramm!!!

Ráadásul azt is odaírják, hogy ez az NRV, vagyis a táplálkozási referencia érték 182%-a!!!

A bevezetőben említett reklámot elkövető cég termékeivel is vannak problémák! A mostanában már a TV-ben is nyomott termék  (Szelén + C-vitamin tabletta) tájékoztatójában csak annyi szerepel, hogy egy adag 75 mikrogramm szelént tartalmaz. Ugyan ez is magasabb a NRV-nél, de oda se neki.

Itt ugyanis már más gondok is vannak. Szépen feltüntetik, hogy a termék engedéllyel rendelkezik, méghozzá az OGYI-800/2000 nyilvántartási számmal.

Az OGYI adatai szerint azonban ez az engedélyszám azonban a gyártó egy régebbi termékéhez (Selenorg reuma tabletta) lett kiadva!!

Akkor a Selenorg  még „Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény” kategóriába lett sorolva. Manapság azonban már 3870/2008 nyilvántartási számon étrend-kiegészítőként szerepel, és mind a nevéből mind a leírásából eltűnt a reumára és bármilyen izületi problémára gyakorolt hatása!

Ráadásul a két készítmény hatóanyagtartalma nem egyezik, ugyanis a Selenorg még mindig kapható és az tablettánként 80 mikrogramm (ami a saját leírásuk szerint is 145% NRV!!) szelént tartalmaz. Viszont a „Szelén + C-vitamin tabletta” a leírása szerint megint csak „Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény”

Időrendben:

2000 Selenorg, gyógyhatású készítmény, OGYI-800/2000

2008 Selenorg, étrend-kiegészítő, 3870/2008 (valószínű átminősítés)

2010  „Szelén + C-vitamin”, gyógyhatású készítmény, OGYI-800/2000 (állítólag új fejlesztés)

Kíváncsi vagyok, hogyan lett a Selenorg-ból „Szelén + C-vitamin tabletta”, mennyire lettek betartva a törvények, milyen mélységben ellenőrzi bárki is az OGYI munkáját…és pláne mennyire ellenőrzik a pénzéhes gyártókat és termékeiket!

Isten óvja a vásárlókat! :(

A bejegyzés trackback címe:

https://le-petit-prince.blog.hu/api/trackback/id/tr3413578563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása