Tűrd el csendes megadással azt, ami meg nem változtatható!

A kis herceg naplója

Mi a közös a következő fogalmakban: Isten, rock banda, focicsapat, miniszterelnök?

2015. január 23. - Le Petit Prince

viva-la-evolution.jpgFigyelem!

A következő sorok erősen alkalmasak a nyugalom megzavarására! Amennyiben a kedves Olvasó vallásos, Orbán hívő kisnyugdíjas (vagy ellenkezőleg, éppen Gyurcsány fan), esetleg izomagyú Tankcsapda rajongó a B-középből, akkor saját szellemi és az én testi épségem védelmében ne olvasson tovább!

Azt hiszem, ezzel le is lőttem  a bejegyzés poénját...nincs itt semmi látnivaló, lehet oszolni kérem!

Igen, a kulcsszó a fanatizmus.

Ezek közül is kiemelném a vallási és politikai fanatizmust, mivel a múltban ezek tudtak a leginkább olyan szintig fokozódni, hogy nem maradtak meg fanatizmusuk tárgyának imádatánál, de nem hogy elfogadták volna a "kívülállókat" vagy "hitetleneket", erőszakosan térítettek vagy akár a végső megoldásig is elmentek az "ügy" érdekében!

Jómagam el tudom fogadni, hogy egyes embereknek szükségük van Istenre, a "pártra", egy karizmatikus vezetőre, stb.

Hiszek a nézetek különbözőségében, az elfogadásban. A "hívő" emberek nagy részével ellentétben én nem gyűlölöm azt, aki nincs velem egy nézeten. Nem próbálom megtéríteni, eltiporni pedig végképp nem szeretném.

Mert nézetem szerint a fanatizmus mértéke általában fordítottan arányos az intelligenciával, a műveltséggel, a szilárd erkölcsi háttérrel...márpedig úriember fegyvertelenekkel nem párbajozik!

Egyetlen fajta ember van csak, akit az erős szavakon kívül szívesen illetnék esetleg szívlapáttal is! Az, amelyik kihasználva az egyszerű emberek hitét, fanatizmusát, az élére áll a mozgalomnak, elhitetve velük, hogy ő messiás, megváltó, nemzetvezető testvér, vagy nevezze magát bárhogyan is. Mindeközben akár bevallja, akár nem, magas ívben tojik a hívekre, kizárólag a saját boldogsága, gyarapodása a cél...ami alapvetően nem elítélendő, hiszen minden biológiai létforma alapvető és legfőbb célja ez...kezdve az egysejtűekkel...de könyörgöm, azért ennél már csak tovább léptünk az evolúciós fejlődés során!

Vagy nem? :(

A bejegyzés trackback címe:

https://le-petit-prince.blog.hu/api/trackback/id/tr637102863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2015.01.24. 07:35:21

Azt azért vitatnám, hogy a fanatizmus ne párosulhatna intelligenciával és műveltséggel, amennyiben ez elsősorban a logikai-szellemi teljesítményre és a lexikális tudásra vonatkozik, ugyanakkor az érzelmi intelligencia és az empátia valószínűleg tényleg fordítottan arányos... :(
süti beállítások módosítása