Tűrd el csendes megadással azt, ami meg nem változtatható!

A kis herceg naplója

A magány mint evolúciós ökörség...

2018. december 07. - Le Petit Prince

1180742_2.jpgSzemlélődő ember lévén engem is foglalkoztat, miként lehet, hogy a világegyetem általunk ismert részében egyedül az emberi faj lett értelmes? Na jó...annak sem minden egyede, de egy része igen.
Itt a Földön több mint négy milliárd éve létezik az élet. Ezalatt fajok milliói alakultak ki, több közülük sokkal régebb óta van jelen, mint az ember őseinek tekinthető emlősök.

Valószínűleg az értelem nem természetes velejárója az evolúciónak, a generációk lineáris egymásutániságának.
Hacsak nem az UFO-k avatkoztak be, erősen gyanús, hogy egy nagyon komoly mutáció okozta azt a hirtelen és nagyarányú ugrást a szellemi képességek terén, ami gyorsan elválasztott minket a többi emberszabásútól és úgy általában is az állatoktól.
Egy ilyen komoly (és nem halálos) mutációnak már csak a DNS bonyolultsága miatt is roppant pici a valószínűsége...szóval biztosan nem gyakori...ellenben roppant ritka.
Az is tudományos tény, hogy a ma élő emberek DNS-éből visszakövethető családfák mindegyike egy-egy olyan állapotig követhető vissza, ahol kis - maximum egy tucat - számú nő (ősanya, helyi "Éva") ugyanattól az egyetlen férfitól termékenyült meg. Van olyan családfa, ami 60.000, de van ami 150.000 év távolában fut össze ebbe a kis poligám családba.
Mivel valószínűleg a férfit valamely kiemelkedő képessége tette alkalmassá erre a "törzsfőnöki" szerepre, és mivel az értelem egy elég komoly képesség a túlélés szempontjából, logikusnak tűnik, hogy az összes ma élő homo sapiens egyetlen mutáns férfitől származik.
Nos, ez a szerencsétlen flótás egyrészt igen jól érezhette magát, hiszen a törzs legtöbb asszonyának málnásába ő zavarhatta be a macit, másrészt minden bizonnyal roppant magányos lehetett abban a társaságban, ahol leélni kényszerült azt a 30-40 évet, ami ha szerencsés volt, megadatott neki.
Mert hát ott élt az ősmanus, körötte egy tucat dugható, de buta ősnyanya...én beérném egyetlen értelmessel is...de nincs.
Talán nem volt annyira magányos mint én, de majdnem...

A bejegyzés trackback címe:

https://le-petit-prince.blog.hu/api/trackback/id/tr3114454326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása